Speciális programban vesz részt az Opten Vasas csapata

A koronavírus miatti kiesést követően, a fizikai erőnlét visszaszerzése érdekében összetett fizioterápiás módszereket alkalmaz a stáb, benne a Szent István Egyetem által koordinált innovatív táplálkozási programmal. A fiúk egy hathetes kísérletben vesznek részt.

Az Opten Vasas csapatának is szembe kellett nézni a koronavírus okozta kiesés következményeivel. A játékosok átestek a betegségen, amit ki kellett heverni (akadtak tünetek is, amik eleve megterhelőek a szervezet számára), majd jött a pihenőidőszak, hiszen a gyors visszatérés nagyon komoly egészségkárosodással járhat.

Stábunk olyan partnerekre lelt a hosszabb távú rehabilitációs időszakra, amelynek tagjai tudományos kutatásokra alapozva dolgoznak ki innovatív programokat, az Opten Vasas játékosai lényegében most egy kísérlet részesei is egyben, aminek két fő lába van.

Ami a fizikai teendőket illeti: a srácoknak a SmileyMed gyógyászati központ vezető gyógytornásza, Molnár Ágnes tart foglalkozásokat, a középpontban a speciális területek „mozgósítása” áll. Ezt a fizikai rehabilitációs programot egészítik ki olyan tápanyagok alkalmazásával, amelyek segíthetik a megfelelő vagy a korábbinál is szilárdabb erőnlét visszaszerzését.

„A fiúk jelentős része különböző sérülések után már járt hozzánk rehabilitációra” – mondja Molnár Ágnes. – Amikor megtudtuk, hogy bajban van a csapat, és nagyon rövid idő alatt kell a fiúkat megfelelő formába hozni, elkezdtünk tervezni a kolléganőmmel, Alpár Borglárkával, aki a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának doktorandusz hallgatója. Az egyetemen egy komoly táplálkozástudományi kutatás zajlik, megpróbáljuk a fiúkat olyan tápanyagokkal ellátni, amik kiegészítik a fizikai rehabilitációt. Pontosabban itt inkább habilitációról van szó, hiszen ők már nem betegek. Az erőnlétüket és a stabilitásukat kell olyan szintre hozni, hogy ugyanolyan eredményeket érjenek el, mint korábban.”

„A jégkorongban nagyon sokféle dologra kell egyszerre figyelni, és az az oxigénhiány, amit az erőnlét kiesése okoz, a koncentrációt is rontja. Próbáljuk most azoknak az izmoknak a gyors reakcióidejét növelni, amik a stabilitásban vesznek részt. A reakcióidő csökkenése ugyanis sérüléseket is okozhat, viszont fejlesztésük növeli a  jégkorongban szükséges erőt, állóképességet, gyorsaságot. Együtt dolgozom Balázzsal, Zolival és Leventével, vagy bemelegítést, vagy egyórás speciális fejlesztést kapnak tőlem a srácok, alkalmanként a csapatot kettészedve, 10-12 fővel ugyanis hatékonyabb a munka. Arra számítok, hogy a hat hét után sokkal jobb fizikai állapotban lesznek a fiúk, mint korábban” – tette hozzá Molnár Ágnes.

„Több mint tíz éve veszek részt innovációs programokban, mert azt gondolom, akkor lehet hatékony egy-egy fejlesztés, ha a különböző területek összefognak egymással, és megismerik egymás igényeit” – mondja Alpár Boglárka, aki a csapat mostani kísérleti programját összefogja. – Jelen esetben az élelmiszeripar, a táplálkozástudomány és a rehabilitáció kell, hogy együtt dolgozzon. Biztosan lehet hatékony módszereket kidolgozni, de ehhez az kell, hogy az egyik terület tudja, ismerje meg, hogy a másiknak mire van szüksége. Kíváncsian várjuk a mostani program eredményeit.”

Dr. Tóth Adrienn, a Szent István Egyetem Élelmiszeripari Karának kutatómunkatársa így foglalta össze a konkrétumokat:

„Egy betegségből való felépülést komplexen kell kezelni, hiszen nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjéhez jusson a szervezet. A fiúk ennek megfelelően egy fehérjekiegészítő étkezési programot követnek. Három csoportra osztottuk őket, egy tojásfehérjealapú, egy komplex fehérjetartalmú étrendet alakítottunk ki, illetve egy harmadik csoport rizsalapú termékeket fogyaszt. A kutatás hat hétig tart, a fiúk minden egyes napon a megfelelő termékeket fogyasztják el, természetesen ügyelve arra, hogy ezek különböző ízesítésűek legyenek, hiszen a táplálkozásban fontos a változatosság. Arra törekszünk, hogy ne unják meg az adott ízt vagy ízösszetételt a fiúk. Különböző vizsgálatokon is részt vesznek a játékosok, már a kiindulási pontban is felméréseket végeztünk, vérvételen jártak, hogy felmérjük a jelenlegi egészségügyi állapotukat. A hat hét során a gyógytorna mellett a megfelelő mozgáskultúrát is megkapják az edzéseken.”

A srácok tehát nagy mennyiségben kapnak fehérjét, jórészt tojásalapú fehérjét. A Capriovus Kft. a Szent István Egyetemmel jó ideje folytat közös kutatásokat a tojásfehérje, mint tejhelyettesítő alkalmazásáról.

„A Capriovus Kft. a ToTu termékcsaládjával vesz részt a mostani kísérletben, a csapat kiszolgálásában” – mondta dr. Németh Csaba, a cég kutatás-fejlesztési vezetője. – Ezek a termékek 100 százalékban csak fehérjét tartalmaznak, cukor és zsír sincs bennük, így ideális a sportolók számára. A termékcsalád eredetileg azoknak a fogyasztói csoportoknak jelentett opciót, akik a tejre, vagy valamely összetevőjére érzékenyek, ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy egyre többen figyeltek fel rá, a fogyni vágyók, a divatos táplálkozási irányzatok követői és elterjedt a sportolók körében is. Folyamatosan fejlesztünk, a tejhelyettesítő termékek mellett a túrót, a sajtkrémet, a tejfölt helyettesítő termékeink is elérhetőek, amiknek igyekszünk tovább növelni a biológiai értékét, prebiotikus fejlesztéseket végzünk, emellett a kellemesebb fogyaszthatóság érdekében gyümölccsel is ízesítjük ezeket. Egyre szívesebben fogyasztják a sportolók a termékeinket, nem tekintik tehernek” – fogalmazott dr. Németh Csaba.

A programban szintén részt vesz a Medifood Kft., klinikai tápszerekkel és italokkal járul hozzá a kísérlethez.

„Azt vizsgáljuk az egyetemmel közösen, hogy a sportolók gyorsabb regenerálódását milyen készítmények segítik a legjobban” – mondta Dr. Cseh Gellért, a cég ügyvezetője. – Mi ehhez speciális gyógyászati élelmiszereket biztosítunk, iható tápszereket, amiket alapvetően az alultáplált, krónikus vagy daganatos betegek táplálására és gyorsabb regenerálódásuk elősegítésére alkalmazunk. Ezek olyan készítmények, amelyek akkor is biztosítják a napi tápanyag-szükségletet, így a megfelelő szénhidrát, fehérje, nyomelemek, vitaminok, zsír mennyiségét, ha a beteg ezeken kívül semmi mást nem tud fogyasztani. Esetükben nagyon fontos a táplálék gyors felszívódása és megfelelő hasznosulása. Mi most arra vagyunk kíváncsiak, hogy egészséges embereknél is olyan jól működnek-e a termékek, mint a betegeknél. Azt reméljük, hogy igen, így elősegíthetjük a sportolók, jelen esetben a Vasas jégkorongozóinak gyorsabb regenerálódását is.”

A vizsgálat további részét képezi, hogy a résztvevőknek táplálkozási naplót kell kitölteniük.

„Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a sportolók általános táplálkozási szokásairól, megkértük őket, hogy minden héten három napon – amelyből két hétköznap – töltsék ki a naplót, melyhez létrehoztunk nekik egy számítógépen szerkeszthető formátumot, ahol nyomon követhető, hogy éppen ki, hol tart a napló kitöltésében” – mondta Barkó Annamária, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának doktorandusz hallgatója. – A nap során minden étkezést, italfogyasztást fel kell jegyezni a lehető legpontosabban, melyhez kaptak egy általános kitöltési útmutatót. A napló adatai alapján kiszámítjuk és értékeljük az átlagos napi tápanyagbevitelüket. Megállapítjuk az elfogyasztott ételek összetételének arányait: a makrokomponensek energiaszázalékos megoszlását. Értékeljük a résztvevők táplálkozását az egészséges étrend ajánlásai alapján, figyelembe véve a sportolóknak készített ajánlásokat. Továbbá összehasonlítást készítünk a három csoport étkezése között arra vonatkozóan, hogy mennyiben változtatja meg a makrokomponensek arányát a kiegészítők fogyasztása, illetve a kiegészítők fogyasztásának hatására változik-e a résztvevők átlagos napi étkezéseinek összetétele a hat hét során. A vér- és vizeletvizsgálat eredményei alapján összefüggést állapítunk meg az emelt fehérjebevitel hatására vonatkozóan.”

„Nagyon hálásak vagyunk a széles körű együttműködési lehetőség miatt és látva a srácok által is beletett energiát és odafigyelést, nagyon bizakodóak vagyunk a végkimenetellel és az eredményekkel kapcsolatban” – összegezte az eddigi tapasztalatokat Ladányi Balázs, csapatunk vezetőedzője.

A visszatérést követően lejátszott két mérkőzés után valóban bizakodóak lehetünk, a hat hét után visszatérünk mi is a témára és a kutatás eredményeire.